Misiunea SRBBM
SRBBM creaza cadrul dialogului si dezbaterilor legate de structura, rezultatele si viitorul educatiei si cercetarii Romanesti in domeniul Stiintelor Vietii la Nivel Molecular
SRBBM creaza cadrul dialogului si dezbaterilor legate de structura, rezultatele si viitorul educatiei si cercetarii Romanesti in domeniul Stiintelor Vietii la Nivel Molecular
In ultimii ani Biochimia si Biologia Moleculara au evoluat spre o cuprindere mai larga ce isi propune sa abordeze bazele moleculare ale vietii intr-o maniera interdisciplinara, si sa traduca aceasta cunoastere in aplicatii in sanatate si tehnologie spre beneficiu intregii societati.
SRBBM are ca scop sa promoveze in Romania aceasta viziune si gazduieste pe toti cei interesati sa contribuie la progresul acestui domeniu si sa raspandeasca aceasta cunoastere.
SRBBM creaza deci cadrul dialogului si dezbaterilor legate de structura, rezultatele si viitorul educatiei si cercetarii Romanesti in domeniul Stiintelor Vietii la Nivel Molecular prin organizarea de Conferinte, Seminarii, Cursuri si Publicatii.
SRBBM is propune deasemeni sa creeze puntile necesare intre experti, autoritati si publicul larg pentru confruntarea temerilor si aspectelor sensibile generate de avansul stiintific in acest domeniu extrem de dinamic al stiintei.
SRBMB are deasemeni menirea sa reprezinte comunitatea stiintifica si educationala romaneasca in Federatie Societatilor de Biochimie Europene si Uniunea Internationala de Biochimie si Biologie Moleculara.
STATUTUL PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETATII ROMANE DE BIOCHIMIE SI BIOLOGIE MOLECULARA
A. DENUMIREA, SEDIUL SI SCOPUL
1. Denumirea Societatea Romana de Biochimie si Biologie Moleculara (SRBBM) este o organizatie stiintifica si profesionala, non-guvernamentala ce reuneste in randurile ei specialisti care lucreaza in domeniul biochimiei, functionand ca un organism autonom si independent.
Societatea Romana de Biochimie si Biologie Moleculara are personalitate juridica de sine statatoare pe baza prevederilor prezentului Statut si a Deciziei Judecatoriei.
Societatea Romana de Biochimie si Biologie Moleculara se infiinteaza pe baza hotararii Adunarii generale a membrilor fondatori din 16 februarie 1990, se organizeaza potrivit Legii din 6 februarie 1921, a Decretului 31/1951 si a Decretului-Lege din 31 decembrie 1989. Ea se obliga sa respecte art. 31 din Legea din anul 1921.
Durata societatii este nelimitata.
Societatea Romana de Biochimie si Biologie Moleculara are in directa ei subordine Filiale teritoriale de Biochimie, cu sediile la: Cluj, Iasi, Timisoara, Tg. Mures, Constanta, etc. .
Societatea Romana de Biochimie si Biologie Moleculara este afiliata la Federatia Europeana a Societatilor de Biochimie (FEBS) si la Uniunea Internationala de Biochimie si Biologie Moleculara (IUBMB).
2. Sediul Societatea Romana de Biochimie si Biologie Moleculara are Sediul Central in localul Institutului de Biochimie (Splaiul Independentei nr.296, sector 6, 77 700 Bucuresti).
3. Scopul Societatea Româna de Biochimie si Biologie Moleculara are scop strict profesional, nu are caracter politic si nu are caracter patrimonial.
Societatea Româna de Biochimie si Biologie Moleculara are urmatoarele scopuri:
B. SARCINI SI ATRIBUTII
1. Pentru realizarea scopurilor propuse Societatea Româna de Biochimie si Biologie Moleculara are urmatoarele sarcini si atributii:
De asemenea, Societatea acorda anual, in mod stimulativ, un premiu special unuia sau mai multor tineri, pana in varsta de 30 de ani, pentru o contributie valoroasa pe plan national sau international in domeniul biochimiei.
2. Societatea Româna de Biochimie si Biologie Moleculara isi realizeaza sarcinile si atributiile solicitand, daca este necesara, colaborarea cu societatile, comisiile si sectiile de specialitate precum si cu organizatiile centrale si ministerele interesate.
3. Societatea Româna de Biochimie si Biologie Moleculara functioneaza in Bucuresti, avand si filiale de biochimie, care isi desfasoara activitatea in centre universitare (Cluj, Iasi, Timisoara, Tg.Mures, Constanta, etc.).
C. MEMBRII SOCIETATII
1. Pot fi membri ai Societatii:
2. Membrii Societatii au urmatoarele drepturi:
3. Membrii Societatii au urmatoarele indatoriri:
D. FONDURILE SOCIETATII
1. Fondurile Societatii Române de Biochimie si Biologie Moleculara se constituie din:
Patrimoniul social de constituire al Societatii Române de Biochimie si Biologie Moleculara este de 2.300 lei.
2. Filialele teritoriale ale Societatii vor beneficia de suma aferenta unei cote parti de 40% din valoarea cotizatiilor anuale incasate de la membrii filialei respective, restul de 60% urmand sa fie virat in contul bancar al Societatii, aflat sub administratia secretarului.
E. ORGANIZARE SI FUNCTIONARE
1. Organul suprem al Societatii este Adunarea generala a membrilor sai.
Aceasta se intruneste in sesiuni ordinare o data pe an (de obicei cu ocazia reuniunilor anuale de comunicari stiintifice) si in sesiuni extraordinare la cererea a 1/4 din membrii sai sau a majoritatii simple a Consiliului de conducere.
Membrii onorifici si cei individuali participa la Adunarea generala cu drept de vot integral.
Sedintele Adunarii generale se anunta (telefonic sau prin posta) cu cel putin 14 zile inainte de data fixata.
%n cazul in care numarul participantilor la Adunarea generala se estimeaza a fi peste 150 se apeleaza la sistemul reprezentarii colectivelor, laboratoarelor, catedrelor, etc. in asa fel incat numarul total al reprezentantilor sa fie intre 100 si 150. Raportul de reprezentare este stabilit de catre Biroul Societatii. Reprezentantii sunt alesi prin vot secret de catre membrii Societatii ce lucreaza in colectivul respectiv de munca.
%n mod exceptional Adunarea generala poate vota diferitele probleme ivite, prin corespondenta, la solicitarea filialelor sau a Consiliului. Organizarea locala a votarii se face de catre Comisia organizatorica a Consiliului, in Bucuresti si de catre Birourile filialelor teritoriale ale Societatii.
2. Organismul executiv al Adunarii generale va fi un Consiliu, care va fi condus in toate deciziile sale de hotararile Adunarii generale. Consiliul de conducere format din 9 membri alesi de Adunarea generala a membrilor Societatii prin vot secret, este compus din: 1 presedinte, 2 vicepresedinti, 1 secretar si 5 consilieri. Consiliul va fi reprezentativ pentru toate aspectele fundamentale sau aplicative ale biochimiei.
Consiliul se intruneste anual sau de cate ori este nevoie, luand hotarari valabile cu majoritatea de 2/3 a membrilor prezenti.
La adunarile Consiliului poate participa ca invitat permanent cate un reprezentant al fiecarei Filiale.
Sedinta Consiliului este statutar intrunita daca sunt prezenti jumatate plus unu din membri. Adunarea generala este statutar intrunita daca cei prezenti au mandat de delegati a cel putin 2/3 din membrii activi ai Societatii Române de Biochimie si Biologie Moleculara.
3. Separat de Consiliul de conducere functioneaza o Comisie de cenzori formata din 3 membri, alesi de Adunarea generala a membrilor Societatii Române de Biochimie si Biologie Moleculara.
4. Membrii Consiliului si ai Comisiei de cenzori sunt alesi pe o perioada de 2 ani. Un membru al Societatii nu poate detine functia de presedinte, respectiv vicepresedinte decat maxim 2 legislaturi.
5. Presedintele, vicepresedintii si secretarul constituie Biroul Societatii Române de Biochimie si Biologie Moleculara, care reprezinta organul operativ de lucru al Consiliului.
6. Membrii Consiliului se organizeaza in doua Comitete de lucru:
Vicepresedintele Comitetului profesional si invatamant (educational) coordoneaza activitatea profesionala si de invatamant (educationala) a Societatii.
7. Adunarea generala a Societatii Romane de Biochimie si Biologie Moleculara are urmatoarele atributii:
8. Consiliul are urmatoarele atributii:
9. Comitetele de lucru ale Consiliului au urmatoarele sarcini:
10. Biroul Consiliului are urmatoarele sarcini:
11. Presedintele Societatii Romane de Biochimie si Biologie Moleculara are urmatoarele sarcini:
12. Vicepresedintii Societatii Romane de Biochimie si Biologie Moleculara raspund de activitatea Comitetelor de lucru ale Consiliului si ajuta Presedintele Societatii in executarea atributiilor sale. Unul din acestia va fi desemnat spre a-l inlocui in lipsa pe Presedinte, conform delegatiei date de acesta.
13. Secretarul Biroului are urmatoarele atributii:
14. Comisia de cenzori verifica cel putin o data pe an gestiunea Societatii Romane de Biochimie si Biologie Moleculara, incheind un proces verbal asupra constatarilor facute.
15. Filialele teritoriale ale Societatii de Biochimie si Biologie Moleculara vor fi infiintate cu conditia sa fie formate din cel putin 10 membri ai Societatii.
Filialele sunt conduse de un Birou format din: 1 presedinte, 1 vicepresedinte si 1 secretar, alesi prin vot secret de catre membrii Filialei si confirmati de Consiliul de conducere al Societatii Romane de Biochimie si Biologie Moleculara. Activitatea Filialelor si sarcinile Birourilor lor sunt similare cu cele ale Societatii.
Fiecare Filiala isi va desemna un reprezentant cu dreptul de a participa ca invitat permanent la adunarile Consiliului de conducere al Societatii.
Biroul Filialei va inainta anual secretarului Societatii un raport de activitate si o Dare de seama contabila privind veniturile si cheltuielile Filialei pentru fiecare an financiar.
16. Cu ocazia sedintelor Adunarii generale, Consiliului, Biroului, Comisiei de cenzori, Comitetelor de lucru si a Filialelor se vor intocmi procese verbale.
17. Statutul prezent poate fi modificat de majoritatea simpla a membrilor Consiliului de conducere prezenti la sedinta si ratificat de majoritatea simpla a membrilor Societatii Romane de Biochimie si Biologie Moleculara, participanti la Adunarea generala.
F. ORGANIZAREA ALEGERILOR
I. Alegerea Consiliului de conducere
1. Alegerea Consiliului de conducere se va face o data la 2 ani, de catre Adunarea generala.
2. %n cadrul Adunarii generale se fac cel putin 15 propuneri pentru cele 9 pozitii ale Consiliului, sustinute pe baza C.V.-ului candidatului propus.
3. Se alege prin vot deschis o comisie de numarare a voturilor.
4. Votarea se face in felul urmator:
Optiunile posibile sunt:
Pentru fiecare functie se pune semnul "x' in dreptul numelui candidatului cu care alegatorul este de acord sa ocupe functia respectiva.
Daca alegatorul este categoric impotriva unuia sau mai multora dintre candidatii ramasi la aceeasi functie, va taia cu o linie orizontala numele acestora.
Daca alegatorului ii este indiferenta alegerea sau nealegerea unui candidat pentru functia respectiva, nu va face nici un semn asupra numelui candidatului respectiv.
5. Se anuleaza buletinele de vot care pentru o functie data nu prezinta nici un semn "x".
6. La numararea voturilor se face lista cu candidatii propusi, in ordinea descrescatoare a voturilor "de acord" (notate cu "x"). In dreptul fiecarui candidat va fi mentionat si numarul de voturi "categoric impotriva" (notate cu linia orizontala). Daca pentru un candidat numarul voturilor "categoric impotriva" intruneste 1/3 din totalul alegatorilor, atunci el va fi automat eliminat.
II. Alegerea Presedintelui, Vicepresedintilor, Secretarului si a Consilierilor
7. Presedintele, Vicepresedintele organizatoric, Vicepresedintele profesional-educational, Secretarul, Consilierii organizatorici si Consilierii profesionali vor fi alesi de catre Consiliul de conducere o data la 2 ani, prin vot deschis.